Új forgatókönyvíró pályázat az energiafüggőségről

Energiafüggőség címszóval írt ki forgatókönyvírói pályázatot a Közép-magyarországi Zöld Kör. Február 28-ig várják a pályaműveket három témában. A legjobb műveket a szervezők összesen 410.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal díjazzák, majd leforgatják.

Mutasd meg, mi forog kockán! – Új forgatókönyvíró pályázat az energiafüggőségről

Az Energiafüggők program arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy életünk minden területén, egyre nagyobb mértékben ki vagyunk szolgáltatva az energiaellátó rendszereknek. Ez az a függőség, amelyben szinte mindannyian szenvedünk, illetve élvezzük áldásos hatásait. A megfogalmazás attól függ, milyen szempontból vizsgáljuk függőségünket az energiától.

Életünk minden területét átszövi az energia használata, legyen az táplálkozás, munka, tanulás, közlekedés, vagy szórakozás. A szervezők az új kampányukkal arra szeretnének ráébreszteni bennünket, hogy milyen súlyosan energiafüggők lettünk. A függőség pedig mindig hordoz veszélyeket, illetve gyakran felesleges költségekbe ver bennünket. A káros „mellékhatásokról” sem illik megfeledkeznünk, ami ebben az esetben egyaránt jelentheti az egészségünk, illetve természeti környezetünk romlását.

Felhívásában a Közép-magyarországi Zöld kör három, jól körülhatárolt témában várja a pályaműveket. A legjobb forgatókönyveket egyenként 120.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal és külön 50.000 Ft értékű közönségdíjjal jutalmazzák, valamint még a tavasszal leforgatják. Az elkészült filmeket online médiakampánnyal és egy országos egyetemi körúttal népszerűsítik a szervezők. Jelentkezni egy vagy több pályaművel is lehet.

A három oktatófilm tematikája a következő:

1. Az energiafüggőség bemutatása: az energiaszolgáltatásnak óriási jelentősége van életünkben, ha megszűnne az energiaszolgáltatás, aligha tudnánk működtetni világunkat.

2. Egy lehetséges környezetpolitikai eszköz bemutatása: egy alacsonyabb erőforrás felhasználást elősegítő környezetpolitikai szabályozó rendszer alapjai, logikája, a rendszer közérthető bemutatása.

3. Gyakorlati tanácsok: a fenntarthatóság felé mutató életmód ismérvei, hogyan rendezhetjük be életünket úgy, hogy minél kevésbé függjünk a nagy ellátórendszerektől, miközben talán emberibb életet is élünk. Javaslatok az átlagember számára.

Az egyes epizódok mögött meghúzódó érvelést és ismeretanyagot egy hosszabb anyagban mutatják be a szervezők. A részletes kiírás megtalálható a www.energiafuggok.hu oldalon.

A forgatókönyvírói versenyt népszerűsítő videó: http://youtu.be/BmCY7Q7n2Rg

 1. Bota Eva’s avatar

  Sziasztok!

  Megosztottam, reklamoztam a palyazatot. :) Anno volt egy filmes otletem, amire hozzaerto azt allitotta, hogy ”filmre vinni szinte lehetetlen”. :) Az otlet fotemaja a penzfuggoseg. Szeretek hozzaszolni, hozzafuzogetni a filmes temakhoz.

  ADOTT VILAG

  Ez a film egy valotlan vilagon alapulo tortenet, az emberiseg elete penz nelkul.

  Egy orszagrol, amely eladosodott, nincs kiut..a gyarmatta valas elkerulese, az orszag megmenekulese es talpraallasa.

  Minden orszagnak vannak vezetoi, lakoi, munkaerok, adofizetok, vallalkozok, allami tamogatott cegek, letesitmenyek, elszegenyedett reteg stb..A tarsadalmi szintek kozott igen nagy a kulonbseg, gazdagok, kozep reteg es a szegenyek. Egyesek orokoltek, meggazdagodtak vagy csak beleszulettek az oseik altal letrehozott vagyonba, masok elik a megszokott mindennapi eletuket es van egy hazuk, egy autojuk stb.., de a szegeny reteg sorsa igen megalazo. Elkerulhetetlen teny, hogy a szegeny reteg egyre novekszik es lassan a kozep osztaly eltunik. Sajat hibajukon kivul elveszitik vagyonukat, hazaikat, sokan meg segelyben sem reszesulhetnek..
  Egy orszag, amely annyira eladosodott, hogy akarmilyen probalkozas ellenere sem sikerul helyre allitani a dolgokat. Az emberiseg altal valo hiabaprobalkozas a teljes elkeseredettseghez vezet. Lazadasok, tobbszori halalesetek, de minden hiaba. Az orszag tovabb magat es nepet fenntartani nem kepes, penzhiany uralkodik. Barmit lepnek, sehova nem vezet, a nep tovabb gyotrodik es szenved.

  Egy falubeli paraszt, Pista Bacsi elmelete fellazitja az orszag nepet es az orszag vezetosege a hir hallatara elgondolkodik, vegezetul egy teljesen uj strategiat kezdenek kidolgozni, majd megvalositani azt. A gondolatmenet valora valthatja az orszag nepenek megelheteset, boldogsagat es megszunteti a nelkulozest.

  Pista Bacsi elmelete: az orszag szenved, mert penzhiany van, amely teljesen kihat az lakossagra, tehat, ha megszuntetnek a penzt es annak fogalmat, az orszagban minden masabb lehetne, mert minden boldogtalansag es fejfajas okozoja minden retegben a penz, vagyis annak hianya.
  Pista Bacsi mindennapos latogatasaval a parlamentben elnyeri a teljes elismerest.
  A gazdagabb reteg persze ellenzi az uj torvenyeket, mintahogy minden egyes szemely, allampolgar penzbeli vagynat befagyasztjak, megszuntetik. A gazdagoknak van valasztasi lehetosege, mert az allam termeszetesen diktatorikus mondon nem tartja jogosnak az altaluk letrehozott vagyon elkobzasat, tehat elhagyhatja az orszagot es tevekenykedhet kulfoldon, vagy aki marad bizonyitvan azt, hogy igenis a vallalkozasa az elete es nem pedig a penz, cegtulajdonos, vezerigazgato maradhat ez altal tovabbra is rengeteg embernek munkahelyet, megelhetest biztositva. A torveny szerint egyetlen penzbirtokos van, az allam, amely penz tartalmabol szuksegszeruen es indokoltan allampolgar is rendelkezhet( pl szukseges kulfoldon torteno ellatas stb..) Az osszes allampolgar penzbeli vagyona az allamhoz kerul, cserebe orokos ellartast iger a kormany. Az allamkassza vagyona hatalmas lesz, ezt a szamukra legkedvezobben kamatozo orszag safe-jeben taroljak.

  Pista Bacsi allitasa szerint az orszagnak azt kell neznie, amilye van es nem azt hajtani aminek a megszerzese eleteket kovetel es ember rombolo. Vannak potolhatatlan ertekek, erdok, mezok, banyak, viz, gyarak, munkaadok es munkaerok. Viszont, ha nincs penz, nincsenek adok, szamlak, nem kell aggodni, hogy hogyan lesz kifizetve.. es mit egyen..Barmilyen kulfoldrol szuksegszeruen behozando termek vagy szolgaltatas az allam rendezi egyuttmukodve a cegtulajdonosokkal, munkaadokkal. A termelest tovabbra is a nepnek szukseges dolgokra motivaljak es persze az export az allam vagyonat egyensulyozza, noveli vagy csokkenti az allamkasszat, ennek egyensulban tartasa az allam feladata.

  Az embereknek tovabb kell dolgozniuk ugy, ahogy eddig is tettek, de mindenki egy szinten lesz. A torveny kimondja es megalkotja azokat a szellemi vagy fizikai munkak napi egy szemelyre eso elvegezheto oraszamat, fuggoen a tevekenysegtol amit dolgozik, igy kontrollalva a jogos fizeteshez valo munkavegzes mennyiseget. Meg kell teremteni a letfennmaradashoz szukseges dolgokat, mint pl. tuzelo, ha nem akarjk importalni a gazt es nem akarnak fuggeni mas orszagoktol. Faval tuzelnek, ujra ultetvenyeznek. Minden gyarto es munkaltato vallalkozas, letesitmeny tovabb mukodik, a dolgozok piros kartyakat kapnak penzbeli fizetes helyett. Az emberek csere eletmodot folytathatnak. Minden fizetes, barmilyen munkakorben egyenlo. A parlamenti dolgozok fizetese egyenlo lesz a gyari dolgozokeval, pl 20-20 piroskartya a fizetes szemelyenkent egy honapra es ebbol kell gazdalkodni egy honapig, amikor ujra kapjak a fizetest. Aki dolgozik, piros kartyaval fizet az allamnak es az allam fuvarozassal telepiti es kiszallitja a megelheteshez szukseges dolgokat havonta.
  Felrerakosgatni es gyujteni a kartyakat ertelmetlen, mintahogy ez ujra tarsadalmi kulonbsegekhez vezetne. A torveny kimondja, hogy minden uj ev kezdetekor uj szinu kartyak lepnek ervenybe, tehet a kovetkezo evben sarga kartyas rendszer lep eletbe. Az a dolgozo, aki nem kolti el a husz kartyajat egy honapban, a megmaradt kartyakkal adomannyal segithet a raszoruloknak, akiket fel kell emelni a megadott szintre. Az emberek mindent megkaphatnak, hazakat epithetnek, ha pedig, ha egy haz arvan marad, az allam gondoskodik a jovojerol kulonbozo torvenyekkel.
  Mivel nincs penz, nincs bank, aki elvenne a tulajdont.

  Amire szukseg van, boltok, gyarak, mezogazdasag, allatkereskedelem-tenyesztes stb …megmarad. Amikor valamelyik csaladban elofordul, hogy kifutnak a kartyakbol, kaphatnak segitseget barhonnan, meg a szomszedbol is, mert senki nem gyujti azt, nem sajnalja, mintahogy a jovo evtol mas szinkartya ervenyesul. Akinek tobb a faja a tuzeleshez elcserelheti allatra stb..

  Az allam szerepe az iranyitas, torvenyhozas a letfenntertassal kapcsolatos dolgokban, ugy az egeszsegugyben stb..

  Egy orszag, amely egy kulonallo vilagga alakul es megtalalja a boldogsagot, kimelve a nepet a nelkulozestol es szenvedestol.

  A kulfolddel valo kapcsolattartasra, melyekben tovabbra is a penz iranyit, utat talalva csere folyamatokkal szerzik be a szukseges dolgokat, pl ami nekunk van, azt tudunk adni es amit adnak, elfogadjuk, kulonfele megallapodasokkal. Kidolgozzak a tervet es talalnak orszagot, amely a kapcsolattartast tamogatja, elismerve az orszag akaratat, akaraterejet a nep osszetartasaval.

  Termeszetesen az orszag lakoinak dolgokrol lemondassal is szamolnia kell,de megeri a boldogsag megteremteset, de mindenkeppen megmutatva a nagyvilagnak, mire kepes egy orszag a nepe, az emberek osszetartasaval.

  A penz az ember tragediaja, a vilag tragediaja es megis a penz ul a tronon. A penz vezeti az embereket es nem az ember vezeti sajat magat.

  Pista Bacsi elmelete alapjan a valtozas kiteljesedhetne es vilagmeretu is lehetne.

  Persze ez egy kepzeletbeli vilag, de vilag! :) Ez csak egy artatlan, amator hozzaszolas, de olyan pink! Nagyon tetszik a palyazat es sok sikert es eredmenyt kivanok tisztelettel!

  Bota Eva

  Válasz

Válasz

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>