Jó ötletek, közepes forgatókönyvek

Beszámoló a Filmíró Napok második rendezvényéről.

A Filmíró Napok első kiadásában a hazai televíziós sorozatokat analizálták, ezúttal a játékfilmes forgatókönyvírás volt terítéken. Az idén alakult Magyar Nemzeti Filmalap pályáztatási folyamatában a forgatókönyvek minősége az elsődleges szempont, ez alapján születnek a döntések a filmtervek támogatásáról. A beszélgetés résztvevői a következő kérdésekre keresték a választ: Hogyan alakul a megváltozott filmtámogatási rendszerben a forgatókönyv szerepe? Milyen szempontok szerint választja ki a MNF a könyveket, treatmenteket és szinopszisokat, és mi a fejlesztés menete? Jobbak lesznek-e a forgatókönyvek, és jobbak lesznek-e a filmek? Megmarad-e a magyar film sokszínűsége? Milyen történetekre van ma szükség Magyarországon?

 1. Kárász’s avatar

  Bár a rendezvény a forgatókönyvíróknak szólt, a hozzászólók rendezők és producerek voltak, akik saját problémáikról vernyákoltak.

  Arról egy szó esett csak, hogy (kezdő) forgatókönyvíróval csak úgy áll szóba az Alap, ha megvalósítói nyilatkozattal együtt adja be a pályázatát. Ezzel a rendszer már vissza is csatolódott a régibe.

  Válasz

 2. 1noob’s avatar

  @Kárász: Hát igen, mégsem a forgatókönyv a döntő, ahogy állítják, és ahogy azt az új szemlélet megkövetelné. Továbbra is az számít, hogy ki kicsoda.
  Legalább mutatóba biztosíthatnának a kezdőknek egy külön kategóriában pályázati lehetőséget.

  Egyébként elvi értelemben nem teljesen evidens, hogy az állam, különösen válság idején, egyáltalán miért támogatja a kommerszfilmek létrehozását. Az államnak csak a művészeteket kéne pártfogolnia, és bizony, mint azt a vak is látja, nem minden film művészet. Ezen elv alapján a ponyvák írását is masszívan támogatni kellene, ami meglehetősen abszurd.
  Az a baj, hogy nem fejlődött ki egy államtól független filmgyártás és ezért muszáj a kommerszfilmeket támogatni.

  Válasz

 3. crunkst’s avatar

  azért támogatják a “kommerszfilmeket”, mert az várhatóan nem csak kidobott pénz lesz, és érdekelni fogja a nézőt… olyan filmeket kell készíteni, amit megnéznek… milyen film az ami művészet? amennyire tudom, nincs olyan, hogy valaki rámutat, na ez a művészet. ha mondasz tíz művészfilmet, én mondok neked tíz másik filmet, ami nem “művészfilm”, mégis ott van benne a művészet. sőt, meg lehet mondani, hogy egy adott művészfilm miért működik.

  a művésziesség álcája nem lehet kifogás a szakmai hozzáértés hiányára.

  “amíg nincs kész forgatókönyv, addig nem születhet jó film.”

  ezzel értek egyet. és az elég könnyen megállapítható, hogy egy forgató készen van-e, egy kerek történetet mesél-e el, ha valaki ért hozzá.

  Válasz

 4. Kárász’s avatar

  Én nem akarok művészfilmet írni.

  Olyan filmet akarok írni, aminek adásakor a néző átkapcsol a valóvilágról.
  (Rejtetten azt is leírtam, hogy képernyőben és nem vetítővászonban gondolkozok.)
  :-)

  Válasz

 5. Kárász’s avatar

  “nem teljesen evidens, hogy az állam, különösen válság idején, egyáltalán miért támogatja a kommerszfilmek létrehozását.”

  Kommersz volt a Varázsfuvola és az Aida is a maga idejében.

  Válasz

 6. Kárász’s avatar

  “nem teljesen evidens, hogy az állam, különösen válság idején, egyáltalán miért támogatja a kommerszfilmek létrehozását.”

  Kommersz volt a Varázsfuvola és az Aida is a maga idejében.
  Vagy Jókai regényei.

  Válasz

 7. 1noob’s avatar

  @Kárász
  ne a határeseteket keressük (majd azért jelezhetnéd, a támogatottak között hány varázsfuvola van)
  írtam múltkor választ, csak lusta voltam elküldeni
  a lényeg az, hogy nem minden film művészet, mint ahogy nem tekinthető minden mázolmány se művészi festménynek

  Válasz

 8. Németh Balázs’s avatar

  Szerintem egy jó kis régi hangulatú filmet lehetne csinálni egy Törley József élete fogatókönyvből. Franciaországban megvette a pezsgőgyártás technológiáját és idehozta Budafokra, nagy siker.. Horthy korszak..hangulat..

  Válasz

 9. Németh Balázs’s avatar

  Vagyis elnézést ez még jóval a Horthy korszak előtt volt..

  Válasz

Válasz

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>