336 óra

Volt egyszer egy 14 napos forgatókönyvíró verseny, ami épp tegnapelőtt ért véget. Fun Joel barátunk ennek kapcsán adott blogjában néhány remek tanácsot az indulóknak. Ezeknek mi, nem indulók is nagy hasznát vehetjük.

336 óra

Épp ennyi órából áll két hét, vagyis tizennégy nap, 20.160 perc, 1.209.600 másodperc.

És közben persze konkurencia is akad; mások is vállalkoztak arra, hogy ennyi idő alatt írjanak meg egy teljes forgatókönyvet. Igen, elejétől a végéig, mindössze 1.209.600 másodperc alatt. Hiszen erről szól ez a verseny.

A 14 Napos Forgatókönyv a forgatókönyvírók válasza a Regényírók Hónapjára; a verseny ezévben június 3-tól 17-ig tart. Idén nem neveztem (inkább a futó projektjeimre koncentrálok), de teljes mellszélességgel támogatom az indulókat. Régebben írtam egy kimondottan DVD-re szánt horrort 15 nap alatt (amiben benne volt egy revízió is, tehát valójában 13-14 nap alatt készült), és úgy tapasztaltam, ez egyszerre magasztos kihívás és remek gyakorlat, miközben remek módja annak is, hogy gyorsan az övedre csatolhass mégegy „első változatot”. Én mindenkit arra bíztatnék, hogy legalább játsszon el a nevezés gondolatával!

Az indulóknak szánom az alábbi, saját tapasztalataimon alapuló tanácsokat:

1. Minden a tervezésen múlik.

Nekem nem igazán jött be Viki King módszere a 21 nap alatti, „kövesd a szíved” típusú forgatókönyvírásról, amit hasonló című – szerintem szörnyen rossz – könyvében ismertet. Annak idején elolvastam, de arra jutottam, az ott leírtak követése biztos módja annak, hogy valaki 21 nap alatt írjon egy rakás szemetet, amit aztán esélye sincs eladni, vagy bármi módon közönség elé vinni. Bár ez nem kizárólag a tervezés hiányából fakad (azért valahol írhatott volna az outline-ról), mégis ezt találtam a legjobb helynek a könyv megemlítésére.

Tapasztalatom szerint egy forgatókönyv 14 nap alatti megírásának legjobb módja az, ha az ember annyira tervezi előre a szkript struktúráját, amennyire csak lehet. A versenyre választott outline-om egyike volt a legkidolgozottabbaknak; nem csak jelenetekre, de durván oldalakra is le volt bontva. Ez azért olyan fontos, mert ha 14 nap alatt kell megírnod egy könyvet, az idő luxustényező; nem engedheted meg magadnak, hogy kipróbáld és mérlegeld a különböző lehetőségeket. Ha ezt teszed, nem lesz időd befejezni a szkriptet.

Ezért aztán következő tanácsom:

2. Ne szerkessz, amíg írsz!

Ez persze mindig igaz a forgatókönyvírásra, de különösen igaz egy 14 napos versenyre. Az elodázás legegyszerűbb és legveszélyesebb módja a már leírt szöveg folyamatos átszerkesztése, mert ilyenkor képesek vagyunk elhitetni magunkkal, hogy nem vesztegetjük az időnket; hiszen dolgozunk, fejlesztjük a könyvet. Ilyenkor valójában csak a befejezést próbáljuk elkerülni.

Egy 14 napos verseny esetén a fenti szabályt extrém módon kell alkalmazni. A cél nem az, hogy a második hét végére egy tökéletes könyv szülessen – sőt, ha ez sikerülne, az elég megdöbbentő lenne –, „csak” egy kész, elfogadható első változat elkészítésére kell törekedned. Semmi több. Előfordulhat, hogy úgy találod majd, az outline-odban nem struktúráltad elég jól a dolgokat. Ilyenkor – ha csak nem valami egyszerű javításról van szó – ne foglalkozz a problémával, haladj tovább a terv szerint; egyszerűen csak jegyezd fel valahová a javasolt módosítást a későbbi revíziókhoz.

3. Tedd magad szabaddá!

Az említett kéthetes szkriptem megírásához olyan időszakot választottam, amiről előre tudtam, hogy közben a másik munkámmal lassabban fogok majd haladni; így minden nap lehetőségem nyílt adott órát eltölteni a könyvvel. Egy első változattal elkészülni pedig nem is olyan nagy idő. A 360 órából becslésem szerint kevesebb, mint 50-et töltöttem írással. Ez persze elég durva változata volt egy viszonylag agyatlan szkriptnek (azért próbáltam egy kis minőséget belevinni). Attól függően, hogy milyen típusú forgatókönyvet írsz, mennyire összetett a sztorid, és milyen író vagy, lehet, hogy ennél jóval több időre lesz szükséged (vagy jóval kevesebbre); azt viszont mindenképp el kell döntened, mennyi időt tudsz az írásra szánni, és hogy az adott idő elég lesz-e a feladat elvégzésére.

4. Ez meg az.

Néhány további tanács, ami úgy általában hasznos a halogatás elkerülésére, és az idő jobb kihasználására (bár be tudnám tartani a saját tanácsaimat). Nagy rajongója vagyok az egyébként közismert tippnek, miszerint fejezd be az írást a jelenet, vagy akár a mondat közepén. Ez tényleg működik; motivál a folytatásra, és beindítja az agyalást, amikor visszatérsz az íráshoz.

Kapcsolódj le az internetről! Ne nézegesd folyton az emiljeidet, és kapcsold ki az értesítést a levelek érkezéséről; így biztosan nem csábulsz el, hogy megnézd őket. Kapcsold ki az MSN-ed! Tegyél magad mellé egy-egy régi, papíralapú, kötött szótárat és lexikont; így biztosan nem akarod majd online megfelelőiket használni, miközben írsz. Egy ehhez kapcsolódó megjegyzés: töröld az összes játékot a gépedről! Ha ott a Pasziánsz, munka helyett könnyen játékon kaphatod magad. És hasonlóképp; ne blogolj! Vagy teljesen hagyd abba két hétre, vagy csak olyan napszakban csináld, ami nem zavar be az írásra szánt idődbe.

Figyelj agyműködésed hullámvölgyeire! Lesznek pillanatok, amikor elveszted majd a fókuszt. Lesznek időszakok, amiket nem tudsz végigdolgozni. Ez rendben is van így, ez teljesen normális. Ilyenkor engedélyezz magadnak egy kis friss levegőt, de biztosítsd, hogy vissza fogsz jönni. Állítsd be az órád hangjelzésre, ha muszáj. Egy másik remek technika az elvégzendő feladatok közti folyamatos váltogatás. Ha például épp lusta az agyad az írásra, kezdj el mással foglalkozni; végezd el például az eddig félretett kutatómunkát. Így mire visszatérsz az eredeti feladathoz, az agyad írással foglalkozó része – mivel egy ideig nem terhelted – teljesen feltöltődik.

Ezek a tippek persze bármikor jól jöhetnek, nem csak egy 14 napos forgatókönyvíró versenyen; de óriási segítséget jelenthetnek egy ilyen kemény kihívás esetén. Mindenkinek sok szerencsét kívánok ahhoz a több, mint 20.000 perchez, ami rá vár! Közben azért adjatok életjelet!

Válasz

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>